1. Cine ești și care este pe scurt povestea ta?
Sunt Laura Hurubaru, business strategist și coach. Sunt mama de gemeni, băiat și fetiță. Fac 7 ani în septembrie 2019. Am plecat la 16 ani de acasă din cauza unui tată alcoolic și abuziv. Am urmat Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB și mi-am ajutat și cei trei frați să facă la fel (adică să meargă la universitate). Am creat o carieră de succes în IT, plecând ca programator și ajungând Associate Director în puțin peste 10 ani. Mi-am dorit întotdeauna să am propria afacere, să fiu propriul șef și în Februarie 2018 am avut idea pentru businessul curent.
2. Ce pasiuni ai?
Multe: artă, pictură, dans, tot ce ține de frumos, design, culori, a crea idei/concepte/soluții.
3. Ce faci acum?
Acum am afacerea mea de business coaching online. Ajut femeile de carieră să găsească ce fac ele unic și cum, apoi le învăț cum să își împacheteze experiența într-un program – semnătură premium, ca apoi să lanseze o afacere în jurul lui.
4. Ce studii ai la baza formării tale? Ce școală/cursuri de coaching ai urmat?
Vin din domeniul IT. Școala de coaching facută se numește SECA (din US) și am făcut un program de strategic executive coaching. De-a lungul carierei mele, am investit în multe cursuri de leadership, coaching, training s.a.m.d.
5. Cum au arătat pașii carierei tale înainte de a face ce faci acum?
Am început ca programator, am avansat ca team leader, apoi ca software development manager. Am avut o prima încercare la propria afacere în 2011-2012, în același timp în care am rămas însărcinata cu gemenii. Nu am avut succes la momentul respectiv și m-am întors din nou ca angajat, de data asta în altă țară, UK. Apoi am avut poziții de Senior Development Manager și apoi Associate Director. Știam ca ultimul job va fi ultimul job și că acum eram pregătita să reîncep visul meu de a avea propria afacere. Numai că nu am știut că o să fie doar pentru doua luni. Universul a conspirat și am început mai repede 😀
6. Ce te-a motivat să devii antreprenor și când ai luat decizia de a începe primii pași? De ce ai ales să devii coach?
Cred că am fost tot timpul antreprenorială în gândire și abordare. Și m-am luptat mereu cu morile de vânt în lumea corporate. Aveam o grămadă de idei, dar numai piedici din partea managementului și o filosofie complet diferită de leadership și management. Și mă cam săturasem să iau indicații de la alții despre cum să îmi fac job-ul. Munca mea nu necesita să stau legată de birou. Și eu pot să fac în 2 ore cât alții într-o săptămână. Ca atare, nu mi se părea că într-un job pot sa dau maximul din mine și să fiu recompensată pe măsură (doar pentru ca aveam rezultate mai bune ca ceilalți nu garanta că o să fiu plătită mai bine… de obicei contrariul era adevarat).
Am realizat că am făcut coaching tot timpul, cu mama mea când o încurajam să divorțeze, cu frații mei ș.a.m.d. Nu știam că o fac. Am realizat în 2010 când am citit Co-Active Coaching că de fapt e o profesie, foarte respectată și foarte bine plătită… și am realizat că aia făceam eu toată ziua cu echipele mele. (Eu nu vedeam decât că vorbesc cu oamenii)
7. Ce anume te diferențiază pe tine față de alți profesioniști în domeniul de coaching?
Totul. Nu mai e nimeni ca mine și cu excursia mea, cu experiențele mele ș.a.m.d. Coaching-ul pe care îl fac se bazează pe propria mea călătorie, experiența de viață, cum am crescut și am depășit obstacolele ș.a.md. Și știu că atrag persoane similare, pentru care procesul meu funcționează.
Personal nu cred în competiție și de aceea nici nu mă uit în jur să văd cum anume sunt diferită. Cred cu tărie că fiecare are un scop în viața și că dacă scopul tău este să ajuți oamenii, cei care au nevoie de tine, de modul în care tu și numai tu îi poți ajuta sunt deja acolo. Nu mai e nimeni altcineva. E adevarat ca în viața asta nu suntem meniți să fim ajutați doar de o persoană sau să reușim singuri. Deci e loc pentru toată lumea. După ce eu mi-am făcut ‘treaba’, un alt coach poate să preia să îi ducă mai departe, acolo unde eu nu pot sau așa cum au nevoie clienții mei.
8. Care este cartea/cărțile preferate pe care le recomanzi unei mame care își dorește o schimbare și vrea să intre în lumea antreprenoriatului/să lucreze pe cont propriu? În mod particular, ce carte ai recomanda unei mame care și-ar dori să devină coach, ca și tine?
Nu am o carte anume, sincer. Am citit sute de cărți. Problema principală nu e lipsa de informație (deși și asta poate fi o problemă uneori). Problema principală este încrederea persoanei respective că se poate și că poate și că nu trebuie să aibă un anume tip de afacere sau de job. Ci că poate să creeze ce afacere vrea, așa cum vrea. Eu cred că fiecare din noi are un business în interior. Și deci dacă ar fi să recomand cărți, ar fi mai mult pe parte de ‘mindset’. Cum Tony Robbins zice, 80% psychology, 20% strategy. Majoritatea se concentrează pe strategii.
Cărțile cu care am început (din întâmplare sau nu) și care m-au pus pe traiectoria corecta sunt: Tony Robbins – Trezește uriașul din tine (Awaken the Giant Within) , Robin Sharma – Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul (The monk who sold his ferrari) .. deși nu sunt ultimele. După cred că am citit tot ce am putut găsi pe parte de personal development. Și încă o mai fac. Incluzând și partea spirituala acum.
9. Cât ai investit la început în dezvoltarea businessului tău?
În business nu am investit nimic la început. Și depinde foarte mult de definiția de început. După cum am zis am avut doua încercări. A doua, cea de acum, s-a dovedit de succes. În Iulie 2019 am avut prima mea luna cu £10k în vânzări.
Am investit în mine, în schimb foarte mult, în dezvoltarea mea personală, healing, business, mindset, orice a fost necesar ca eu să obțin ce îmi doresc am făcut. Pe parcursul celor 9 ani de când am avut prima încercare am învestit mai mult de $100k, iar în ultimii doi ani, probabil undeva la $30k.
10. Dacă ar fi să ajuți o mămică să urmeze pașii urmați de tine la început, care sunt primii pași și resursele de care ar avea nevoie ca să înceapă?
Orice idee necesită timp să prindă formă. La fel cum sarcina ia luni. Nu exista un standard, pentru ca depinde de foarte multe aspecte: cât de mult business o persoana cunoaște, cât de pregătită mental e, ce tip de business vrea sa creeze ș.a.m.d. Dar te poți aștepta ca undeva la 1-3 ani sa nu aștepți rezultate. Adică salariu.
Ca atare este important să iți păstrezi cash flow. Să știi că ai venituri și treptat să te muti în business complet, când financiar e predictibil.
Al doilea, nu merge la drum singur. Așa cum nu te-ai apuca să iei mașina să începi să o conduci, fără să iți fi luat permis înainte… Așa nu te apuci să faci un business când nu ai mai făcut așa ceva înainte. Da, accidentele nu sunt la fel de grave. Dar sunt: vei pierde mulți bani și timp, eventual chiar visul, pentru că nu știi ce faci și nu știi ce nu știi.
Ca atare, caută pe cineva care a făcut ce vrei tu să faci și învață de la ei, în orice formă posibilă. Dar nu pleca de unul singur și nu fă totul de unul singur. Sunt cel puțin 20 de job-uri într-un business online.. Probabil similar și într-un business off line. Nu ai cum să ai rezultate dacă le faci pe toate la un nivel sub-mediocru căci nu ai mai făcut-o niciodată.
11. Care a fost cea mai mare provocare a ta?
Copiii 🙂 Sa fiu și mamă și să fac și ce vreau eu 🙂
12. Cine sunt oamenii care te-au inspirat? Ai un anume mentor în ceea ce faci sau care te ghidează în activitatea ta?
Tony Robbins 🙂
În exact momentul ăsta nu .. deși caut pentru nivelul următor în business. Încă nu a venit momentul. Când o să vina o să am.
De-a lungul timpului am avut și coachi și healeri și consultanți care să mă ajute cu ce aveam nevoie în momentul respectiv.
13. Cum vezi tu activitatea de coaching, care este modul tău de abordare în ceea ce privește lucrul cu oamenii cu care lucrezi?
Am o abordare structurata, pas cu pas. Cred foarte mult în metoda și în a înțelege problema pe care o rezolvi. La fel cum la școală te învață să faci liniuțe, bastonașe, litere și la finalul anului fiecare elev știe să scrie literele (chiar dacă unii mai frumos, alții mai putin lizibil), ei toți știu să scrie. Pentru că au urmat o metodă.
La fel și aici, știu că indiferent unde e clienta mea, urmând procesul ajunge la rezultatul final, acela care este problema unică pe care ea o rezolvă pentru clienții ei ideali și cum crează un program și o metoda, similar mie, ca să ii ajute să o depășească cu absolută certitudine de fiecare dată.
14. Care este clientul tău ideal și de ce te-ar alege pe tine ca și coach?
Sunt femeile de carieră, foarte de succes și foarte bune în ceea ce fac, care își doresc mai multă libertate în viață. Vor să își facă propriul program, propriul venit, să aibe un impact și să poată să dea maximul din ele. Sunt undeva între 35-40 de ani, pregătite să își schimbe cariera 🙂
De ce ar vrea sa lucreze cu mine, este pentru ca le înțeleg, pentru că împărtășim provocări similare precum și dorințe similare. Și pentru că eu am reușit să creez în viața mea ceea ce ele încă visează 🙂
15. Care sunt beneficiile principale pe care crezi că le aduce coachingul în viața clienților tăi?
Tot timpul spun ca salvează vieți. Pentru că salvează vise. Pentru ca le ajut să își îndeplinească scopul în viață și să își realizeze visul. Pentru mine o viață ne-trăită este irosită și ca atare e ca și cum ai fi ‘dead woman walking’.
16. Care crezi că sunt cele mai importante calități ale unui coach de succes?
Să știe exact cum aduce valoare în viețile celor pe care ii servește, să își știe valoarea și să o ceară. În momentul în care știi cine ești, de ce ești pe planeta asta și ce vrei, atunci știi să creezi succesul în termenii tai.
17. Cum arata rutina ta zilnică?
Ma trezesc la 7:30. Când copii au școală până la 9 e totul legat de ei. Ziua mea de ‘business’ începe la 10:30, timp care îmi permite să am grija de ritualurile mele zilnice, fie ca sunt meditație, fitness, uneori chiar poate un ‘short nap’ dacă asta îmi cere corpul.
Lucrez până pe la 12:30 după care iau prânzul și afternoon nap. La 3 iau copiii de la scoală și mă ocup de ei până pe la 4:30. După care am sesiunea de după amiază.
Aici depinde foarte mult de ce se întâmpla în business, dar de cele mai multe ori termin pana la 8. După care e stat cu partenerul și dus la nani la 10:30.
18. Cum îmbini businessul cu viata de familie?
Am foarte clar stabilit ce fac când fac. Lunea este ziua în care lucrez la afacere. Vinerea este ziua mea off. Week-end-ul este numai pentru familie, cu câteva excepții, când sunt evenimente care sunt a must și nu sunt decât în week-end. Când sunt cu copiii și familia, sunt cu copiii și familia. Când sunt cu business-ul sunt cu business-ul. Foarte mult focus și disciplină. Nu ai cum altfel când lucrezi de acasă și mai ai și copii care vor tot timpul să stea cu tine :D.
19. Care este visul tău pe care ți l-ai dori sa îl vezi împlinit dacă ai avea resurse nelimitate de bani și de timp?
Visul meu îl îndeplinesc oricum. Nu am nevoie de resurse și timp nelimitat. Da, bineînțeles este vorba și de timp… după cum ziceam mai devreme, ideile au nevoie de timp sa se coacă. Visul meu este sa fiu undeva între Tony Robbins și Richard Branson. Pe scenă, ajutând foarte mulți oameni și cu un spirit antreprenorial, creând tot felul de afaceri.
20. Care este motto-ul tău? Sau lasă-ne câteva cuvinte care sa inspire mămicile la început de drum
“There is nothing either good or bad, but thinking makes it so.” – Shakespeare (= Nu este nimic bun sau rău, dar modul în care gândim face să fie așa cum gândim noi că este)
You’ve got everything you need to make your dream come true. (=Ai tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți transforma visul în realitate)
You are perfect the way you are. There is a reason for why you are the way you are. And usually is a good one! (Ești perfectă exact așa cum ești. Există un motiv pentru care ești așa cum ești. Și de obicei este un motiv bun.)
21 Date de contact unde te găsim?
Poți să îmi scrii direct la contact@laurahurubaru.com. www.laurahurubaru.com
Sunt prezenta pe Facebook, Linkedin, Instagram.
Facebook – getyournameoutthere/,
Site-ul meu cu mai multe informații despre mine și despre ce fac: https://www.laurahurubaru.com