Ai decis să faci un blog sau un site de prezentare și nu știi cum să începi? Dacă partea tehnică era elementul care te-a ținut pe loc până acum, acest articol te va ajuta în a face primii pași și în a lua cele mai bune decizii în conceperea și punerea la punct a site-ului/blogului tău.
Voi începe cu veștile bune:
- Dacă nu dispui de resurse financiare pentru a apela la cineva care să te ajute cu crearea lui, poți să îl faci și singură.
- Partea tehnică – deși sperie la început – e de fapt cea mai ușoară de realizat.
- Nu ai nevoie de cunoștiințe de programare, poți trece la acțiune apelând la variante intuitive și ușoare de implementat.
- Ai nevoie doar de rabdare să te documentezi și dorința de a aprofunda elementele necesare, care să îți asigure un start bun.
Veștile proaste sunt însă următoarele:
- Nimeni nu îți poate garanta succesul – totul depinde numai de conținutul, calitatea și relevanta informațiilor oferite de tine către grupul tău țintă;
- Ai nevoie de multă răbdare, disciplină și timp pentru a-l putea crește și pentru a-l transforma într-un success online.
Cum începi?
Sunt două metode prin care poți crea un site de prezentare sau un blog:
1. Folosirea unui serviciu gratuit și simplu care îți pune la dispoziție atât spațiul virtual cât și un domeniu gratuit.
Sunt foarte multe site-uri care te ajută în acest sens, permițand să înregistrezi un cont gratuit și să creezi un blog online la ei. Cele mai cunoscute sunt WordPress.com și Blogger (deținut de Google).
Orice începător poate folosi oricare din aceste variante fără prea multe bătăi de cap. Dezavantajul lor este faptul că vei avea un domeniu de genul www.numeletau.wordpress.com sau www.numeletau.blogspot.ro, lucru care scade încrederea potențialilor cititori care vor conținut de calitate. Totodată nu vei avea control asupra întregului conținut al site-ului tau, riști să îți fie afișate reclame pe blog în schimbul “gratuității” primite.
Nu recomand această variantă ca fiind una profi pentru brandul tău personal sau pentru afacerea ta. În schimb poate fi o variantă bună în următoarele situații:
- Dacă vrei să faci un blog doar din pasiune și nu te interesează neapărat să îl monetizezi;
- Dacă vrei doar să te familiarizezi cu utilizarea WordPressului, în scop de exercițiu și pregătire pentru un proiect mai amplu,
- Dacă pur și simplu vrei să începi dar nu dispui de resursele de start, și oricum nu ești sigură că vrei să folosești această variantă pentru un termen foarte lung.
2. Folosirea unui domeniu profesionist și a unui serviciu de hosting, implicit găzduirea spațiului virtual pe care se află site-ul tău.
Avantajele acestei variante constau în faptul că vei avea toate drepturile asupra site-ului tău, poți controla conținutul și tot ce e pe el, este mult mai profi și cu siguranță dacă ții la imaginea ta îți dorești să fii percepută ca o profesionistă, nu ca o amatoare. Singurul dezavantaj este necesitatea unei investiții minime pentru începerea și întreținerea blogului/ site-ului tău.
Pasul 1: Achiziționarea acestora de la un furnizor de servicii specializat. Personal recomand Namebox – pentru amândouă. La momentul creerii site-ului Mame Independente cât și al unui alt blog personal, am făcut un amplu studiu de piață pentru a vedea variantele cele mai bune. În final am ales această platformă datorită raportului cel mai bun din punct de vedere al calității/prețurilor/serviciilor.
Namebox au pachete diferite care pot fi customizate după nevoile fiecărei persoane, toate incluzând domeniul gratuit la achiziționarea unui pachet de hosting. Serviciul de support este foarte bun – răspund foarte repede solicitărilor și la telefon și pe chat și pe mail. Este suficient să le spui ce serviciu vrei și faptul că ești începător, astfel încât te vor ajuta cu toate setările tehnice de bază (ex: deschiderea unui cont de administrare site-ului – cpanel, a instalării platformei WordPress pe site, crearea unui cont de utilizator administrator, eventual îți vor arăta și cum se setează un cont de email personalizat cu numele domeniui tau ex: nume@domeniu.ro).
În plus, am o surpriză pentru tine: cititorii Mame Independente vor beneficia de un cupon de reducere din partea noastră. În acest fel, pentru orice pachet de gazduire alegi, la finalizarea plasării comenzii pe site-ul Namebox, vei beneficia de 10% discount. Tot ce trebuie să faci este să introduci la secțiunea dedicată cupoanelor de reducere codul journey
Cum alegi domeniul? Tot pe site-ul Namebox poți verifica existența sau disponibilitatea numelui pe care vrei să îl aibă site-ul tău, la secțiunea Domenii.
Pasul al doilea: După ce ai deja domeniul și serviciul de hosting trebuie să instalezi platforma WordPress pe spațiul tău virtual (deși contul de pe Namebox e super intuitiv, dacă simți că nu te descurci poți apela cu încredere serviciul de suport.)
Folosirea platformei WordPress în crearea site-ului/blogului diferă total de idea de a deține un blog gratuit pe site-ul WordPress.com. Platforma WordPress reprezintă programul de bază în care îți vei crea site-ul/blogul. Ea se instalează pe spațiul tău virtual, iar ulterior pașii de creare ai site-ului sunt destul de intuitivi.
Pentru persoanele doritoare voi reveni cu un articol separat în detalierea acestora.
De asemenea, dacă ai întrebări, sau consideri că ai nevoie de suport, îți pot sta la dispoziție cu o ședință de consiliere gratuită. Trimite un mesaj prin formularul de contact sau contacteaza-ne pe facebook pentru a stabili detaliile.
De asemenea, daca ți-a placut acest articol, da-i un share către prietenele tale mămici, care ar putea fi interesate de blogging!
Ctește aici și despre:
Mama blogger/ 36 de motive pentru care să îți faci un blog dacă ești mămică.
Când e momentul potrivit să începi să lucrezi la blogul tău – dacă ești mămică?