Despre Financial Parenting și impactul carierei bancare în viața unei mame antreprenor – Anamaria Ciuhuță

Financial Parenting
Spread the love

Ea este mama care învață părinții cum să-și educe copii în relația cu banii, astfel încât aceștia să crească împliniți, fericiți și să aibă succes în viață. După 20 de ani în bancă, în care a văzut multe cazuri de dezastre personale generate de un management financiar defectuos sau de o relație emoțională greșită cu banii, Anamaria Chituță că a înțeles cât este de important startul corect oferit de părinți în ceea ce privește educația financiară a copiilor. Așa a luat naștere Fiancialparenting.eu iar astăzi ne împărtășește din experiența ei in cadrul unui interviu special.

1. Cine ești și care este pe scurt povestea ta?

M-am născut și am crescut la Cluj, apoi viața m-a adus la București. Am un frate cu 11 ani mai mare și o familie cu multe rude și mulți verișori. M-am mutat de la Cluj la București pentru a crește profesional și pentru a face MBA-ul mult dorit. M-am întors la Cluj dar viața m-a adus înapoi.

La 33 de ani, după o luptă grea și lungă, am născut o minune de fetiță și am știut că viața mea va căpăta altă formă, pe primul loc al priorităților de atunci era familia mea. După 20 de ani de bancă și multe job-uri în paralel am renunțat la toate și am luat-o de la capăt cu viața de antreprenor.

2. Ce pasiuni ai? 

Cititul- mai ales cărți de psihologie, de dezvoltare personală și cărți despre bani dar nu fug nici de celelalte, depinde de anotimp; scrisul – scriu mult, mii de cuvinte pe zi; călătoriile și să cos goblen.

3. Ce studii ai la baza formării tale? 

Liceu Economic pe profil de finanțe-contabilitate, ASE – specializare în Management Strategic, un Executive MBA, un masterat în dezvoltarea afacerii, Diploma Bancară, Certificatul Bancar European,  multe stagii de specializare și zeci de alte cursuri cu durată scurtă sau medie la care le-am pierdut șirul pentru că fac parte din dezvoltarea continuă în care cred.

4. Ce faci acum? 

De doi am dezvoltat www.financialparenting.eu și am ajuns la un portofoliu de cursuri online și offline de care sunt încântată că pot să le ofer.

Pentru că mă adresez părinților în primul rând și pentru că nu mai avem un sat să creștem un copil deci timpul nostru disponibil se evaporă rapid, am dezvoltat multe cursuri online, foarte ușor accesibile.

Cursurile sunt fie pentru adulți, fie pentru părinți referitoare la copii, sunt sub formă de video-uri și multe au un material de suport, ca un manual.

Am dezvoltat și un curs pe care îl închiriez către grădinițe, a rulat deja anul trecut în grădinițe din toată țara cu mult succes.

Fac cursuri în corporații mari, sunt cursuri despre bani … altfel, foarte apreciate spre bucuria mea.

În paralel dezvolt un nou business care este în coada de așteptare de vreo doi ani. Este zona în care îmi folosesc specializările din zona de metodologie și risc.


5. Cum au arătat pașii carierei tale înainte de a face ce faci acum?

La vârsta de 18 ani am început să lucrez în bancă și în paralel aveam facultatea și încă un loc de muncă. Am acumulat experiență pe relații cu publicul, vânzări, contracte, relații de afaceri, negociere etc.

La 25 de ani m-am mutat la București în centrala băncii într-un departament de Organizare și am revenit la Cluj la 26 de ani ca manager de agenție bancară.

În agenție am avut rezultate spectaculoase alături de echipa pe care mi-am format-o și în mai puțin de 1 an eram înapoi la București pe o poziție de manager în centrală.

La 28 de ani am schimbat banca și m-am specializat în trei domenii diferite.

La 38 de ani a venit momentul să intru cu totul în antreprenoriat.

6. Ce te-a motivat să devii antreprenor și când ai luat decizia de a începe primii pași?

După nașterea Elenei am decis că timpul meu o să fie altfel repartizat iar zona corporatistă nu îmi oferea această flexibilitate de care aveam nevoie. Decizia am reușit să o iau după ce copilul a dormit o noapte întreagă legată și eu la fel. Primii pași i-am făcut cu un an înainte de a ieși din corporație.

7. Care este cartea/cărțile preferate pe care le recomanzi unei mame care își dorește o schimbare și vrea să intre în lumea antreprenoriatuluin sau să lucreze pe cont propriu?

Femeia Independentă- Daniela Irimia.

De la idee la bani – Napoleon Hill

Antreprenoriat –Mariun Ghenea

8. Cum a apărut ideea businessului tău?

Cu ajutorul Alinei Bota, consultant de business, fondatoare www.mamprenoare.eu

Am trecut cu ea printr-un proces interesant are m-a dus la concluzii pe care singură nu le putem descoperi. Tot ea m-a ajutat să identific anumite blocaje pe care le aveam și astfel să le pot depăși.

9. Cât ai investit la început?   

Sub 1000 euro. Site-ul, logo și câteva evenimente. Am avut surpriza că mi s-au alăturat câțiva prieteni și totul a fost mai simplu.

10. Dacă ar fi să ajuți o mămică să urmeze pașii urmați de tine la început, care sunt primii pași și resursele de care ar avea nevoie ca să înceapă?

  • Să aibă motivație.

Lucrurile nu merg în linie dreaptă, cei din jur nu înțeleg de multe ori ce îți veni și nu știu cum să te susțină, banii vin în salturi iar cheltuielile constant, așa că e ușor să te lași, să crezi că nu e pentru tine.

  • Să fie specializată în domeniul vizat.

Un factor de succes este să știi despre ce este vorba, mai bine decât alții cu care colaborezi. Dacă ai doar un vis, faci specializările necesare și abia apoi pui banii în afacere. Să te bazezi pe alții și cunoștințele lor sau să te gândești că ”nu-i mare lucru dacă și X poate să o facă” este o strategie către eșec.

  • Să aibă răbdare.

Un business ia avânt în timp. Am văzut în jurul meu că 3 ani este un timp necesar ca să știe lumea de tine, de produsele și serviciile tale, să știi și tu ce ai de făcut, să îți dai seama ce produse sau servicii se cer pe piață și îți acoperă cheltuielile apoi să înțelegi care sunt cele care îți aduc profit.

  • Să învețe cu multă curiozitate.

De la aspecte practice, operaționale la social media. Oricât de mult delegi, tu porți responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în firma ta.

Ca să reziști pe piață ai nevoie să știi multe lucruri, din firma ta și de pe piață. Lucrurile se mișcă cu viteză incredibilă, jucători noi apar tot timpul, cei vechi prind experiență, e ușor să te pierzi dacă nu ești constant și prezent.

  • Să își facă un plan.

Dacă se poate, cu un specialist. Specialistul poate fi cineva care deja a trecut pe ”strada respectivă” și a avut rezultate! Planul este un ghid făcut conștient și un braț de sprijin când ajungi în tumultul emoțional al antreprenoriatului.

În planul de business un loc important îl au resursele financiare și previziunea unui cash flow cu scenarii de risc. Multe afaceri se opresc din acest motiv, că banii nu sunt bine gestionați și afacerea se găsește în impas.

  • Să găsească o echipă de suport.

Sunt multe comunități de femei antreprenor care oferă informație, expertiză, specialiști și chiar contacte de afaceri. Întâlnirile online și offline sunt foarte importante pentru a avea sprijinul necesar la început de drum.

11. Care a fost cea mai mare provocare a ta?

Să nu asum lucruri. Să văd că între ce cred eu că au nevoie oamenii și ce cred ei este o mare diferență.

12. Cum arată rutina ta zilnică?

Dimineața îmi petrec timp cu Elena apoi o duc la școală sau o duce tatăl ei. Uneori, după plecarea ei recuperez orele pierdute cu munca de noapte.

Dacă am evenimente, cursuri la corporații sau emisiune, prima jumătate de zi este ocupată cu asta, restul zilei este ocupat cu emailuri, comenzi, facturi și timp cu familia. Noi facem lucrurile împreună, de la cumpărături, gătit, ce mai trebuie prin casă, mers cu Elena la înot etc.

Dacă nu am evenimente, lucrez la câte un proiect mai mare. Când lucrez am nevoie de ore întregi în care să nu fiu întreruptă așa că în acest timp nu pot fi contactată sub nici o formă, sunt eu cu munca mea, cu studiul, cu proiectele, cu filmările.

Seara, după ce se culcă Elena, scriu și citesc. Este o liniște și o energie care îmi place, sunt mult mai creativă și productivă.


13. Cum îmbini businessul cu viața de familie?

Natural. Este și un business care îmi dă această flexibilitate. Businessul se mulează pe nevoile din familie. Sunt la toate mesele cu familia mea, sunt șoferul copilului și partener de joacă, muncesc când ei au altă treabă. Dar și dacă am ceva urgent ei au grijă de mine ca să nu fiu deranjată.

14. Care este visul tău pe care ți l-ai dori să îl vezi împlinit dacă ai avea resurse nelimitate de bani și de timp?

Aș investi în educația celor fără posibilități. Educația nu ți-o fură nimeni, o folosești cât trăiești și dai din ea și altora fără să se termine, este singura care îți oferă o viață mai bună.

Personal aș călători mult mai mult cu familia mea, i-aș arăta Elenei lumea ca să o inspire să gândească la alt nivel, să vadă ce înseamnă diversitatea, să înțeleagă la ce îi folosesc informațiile pe care le primește, să fie stimulată să învețe tot timpul, să vadă cum își poate folosi generozitatea și inteligența cu care s-a născut pentru a face o lume mai bună.

15. Care este motto-ul tău? Sau lasă-ne câteva cuvinte care să inspire mămicile la început de drum

”One day or one day, you decide!”

Timpul este scurt și prețios, decide repede ce vrei și nu-l irosi. Stabilește care îți sunt valorile și ghidează-te după ele și nu după cei din jur. Respectă-te și iubește-te, în fiecare zi, cu fiecare decizie pe care o iei.

16. Date de contact unde te găsim?

Mă găsiți pe platformele social media, la www.financialparenting.eu și pe anamaria@financialparenting.eu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/lovethej/mameindependente.ro/wp-includes/functions.php on line 4350