1. Cine ești și care este pe scurt povestea ta?
Sunt Liana, am 33 de ani, sunt mămica a doua minuni, Iris și Matias. Sunt căsătorită și trăiesc o frumoasă poveste de dragoste cu soțul meu, Alex, încă din liceu. Sunt moldoveanca, vin din Iași dar am venit în București la facultate și de atunci am rămas aici.
2. Ce pasiuni ai?
Îmi place teatrul, îmi place să fac decorațiuni și tot felul de accesorii artizanale, îmi place să mă plimb cu bicicleta și să mă plimb pe străduțe cu case vechi, îmi place să călătoresc și să mănânc înghețata. Visez să am la un moment dat gelateria mea.
3. Ce faci acum?
Oau! Nici nu știu de unde să încep. În primul rând mă ocup de restaurantul nostru, La Iris, care este un concept nou, cu totul inedit. E mai mult decât un restaurant cu loc de joacă, e un club de familie în care fiecare membru al familiei se poate răsfăța, se poate relaxa și se poate juca. E locul pe care l-am creat pentru familiile care își doresc să petreacă timp de calitate împreuna. În același timp mă ocup și de cealaltă firmă a noastră – Petreceri Fantastice – firmă care se ocupă cu organizarea de evenimente pentru cei mici. E de fapt copilul nostru cel mare care ne-a ajutat să pătrundem încet în lumea antreprenoriatului. Mai am și canalul de youtube Familiștii, care ne dezvăluie pe noi ca părinti în viața de zi cu zi, cu defecte, cu întâmplări haioase, cu felii de viață cât se poate de sincere. Iar când timpul îmi permite, mai filmez pentru o reclama sau un scurt metraj.
4. Ce studii ai la baza formării tale și cum au arătat pașii carierei tale înainte de a face ce faci acum?
În primul rând, am început să lucrez de mică și în felul ăsta am învățat valoarea banilor și cum să mă gospodăresc singură. Îmi plăcea să țin evidența banilor în carnețel și să îmi strâng singură banii pentru vacanțe. Ca și studii, am urmat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării unde am învățat despre promovarea unui concept , despre campanii și strategii. Apoi am făcut Facultatea de Teatru care m-a ajutat să mă descopăr pe mine și pe ceilalți și să mă dezbrac de toate inhibițiile – lucru foarte bun în vânzări. Odată cu businessul am început să urmăresc și vloggeri din domeniu cum ar fi Ryan Gromfin. Și peste toate astea, am învățat din bussines, din greșeli, din toate “palmele” primite vreodată și învăț de altfel în fiecare zi. Încerc să absorb informații noi de la fiecare persoana cu care mă întâlnesc, să mă conectez cu oamenii din jurul meu pentru că fiecare din noi are ceva de oferit.
5. Ce te-a motivat să renunți la cariera construită înainte în zona de televiziune și cinematografie și să devii „mamprenoare”?
Nu cred că a existat un moment în care am zis stop carierei mele de actrița. Când au apărut copiii în viața mea am simțit nevoia să nu mai plec de acasă 12, 14 ore sau chiar zile întregi și am vrut cumva, de dragul lor, să schimb în bine lumea în care trăim. Și simt că prin acest proiect minunat, La Iris, am reușit să creez “bula” noastră de fericire în care primim cu drag și cu brațele deschise oameni frumoși la suflet. Oricum , joc în continuare doar că mai rar și mai selectiv 🙂
6. De ce ai ales businessul pe care îl faci acum? Ce anume te diferențiază față de ceilalți?
Businessul l-am ales , după cum am spus și mai sus, din dorința de a aduce ceva nou pentru familii pe piața din Romania și nu numai (sincer iți spun, nu am mai găsit un astfel de loc nicăieri în lume). Când a apărut Iris pe lume, ne doream să ieșim în continuare în oraș cu prietenii dar împreuna cu cea mica, sa mâncam și să bem ceva bun (urăsc limonada în pahare de plastic, făcută eventual din Helas și servită la locurile de joacă). Și ne-am trezit că nu aveam unde. Un loc potrivit și pentru copii: safe, curat, liniștit , cu oameni faini, în care să te simți comod ca acasă și unde să te poți întinde pe jos dacă asta ai chef să faci. Și atunci ne-am zis de ce să nu facem noi un astfel de loc?
7. Cât ai investit la început în dezvoltarea businessului tău/ proiectelor tale?
Noi am pornit cu fonduri proprii, nu am făcut împrumuturi , nu am apelat la fonduri de investiții. Și a fost greu, a fost al naibii de greu. Am investit în primul rând mult timp și multă muncă. Pentru că noi am făcut totul, de la concept până la amenajare. Am învățat să punem tapet, mocheta și să facem mobilă. Ne doream un loc personalizat, nu să fie etichetat „made in China”. Investițiile au depins în funcție de mărimea proiectului, de la câteva mii de euro la proiectele de început la câteva sute de mii de euro în ceea ce înseamna La Iris.
8. Care au fost provocările cele mai mari în ceea ce privește restaurantul și businessul de organizare petreceri?
Oamenii. Oamenii. Oamenii. Trăim într-o țară și mai ales într-o perioadă în care sunt probleme majore pe piața forței de muncă. E dificil să găsești oameni loiali, profesioniști și care să își dorească să evolueze, să devină cei mai buni. Oamenii din ziua de azi au două mari defecte : se plictisesc repede și nu au răbdare. Apoi dificultatea a fost în a explica clienților conceptul nostru. Suntem cu siguranță singurul restaurant care cere sa te descalți sau să îți pui cipici la intrare dar facem asta pentru siguranța copiilor, pentru sănătatea lor. Și când vine o familie cu un copil de 1 an și refuza să intre pe motiv că ei nu își pun cipici în restaurant, te întrebi unde ai greșit. Iar o alta problema e ca romanii nu au fost suficient de educați în ceea ce privește ieșitul în oraș. Nu ai cum să vrei să ieși la restaurant dar să îți aduci băutura de la magazinul din colț .
9. Cum reușești să atragi clienți și care sunt metodele de promovare care sunt cele mai eficiente pentru tine? Cât de mult crezi că te ajută vlogul în acest sens?
Clienții , în marea lor majoritate, vin pentru ca le place și au înțeles conceptul nostru. Cu mulți dintre ei am devenit prieteni și stam de vorba de nu știm când au trecut câteva ore. Și vlogul ne-a ajutat în sensul în care acolo lumea ne-a descoperit pe noi ca oameni și cumva simt ca am creat o legătura cu toți cei care ne urmăresc canalul de Youtube. Acum majoritatea clienților vin din recomandări ceea ce ne reconfirmă că eforturile noastre nu sunt în zadar. Din păcate însa nu putem încă să renunțam la Google și la social media.
10. Care sunt provocările cele mai mari ale unei mămici în ceea ce privește activitatea de vlogger și cum le-ai depășit?
Pentru mine provocarea a venit din conținutul pe care l-am creat pentru că mi-am dorit ca atunci când vorbesc despre un subiect să fiu foarte bine informată, să extrag esențialul, să pot oferi un sfat bine susținut de argumente. În spatele fiecărui vlog de Mămica Fericită se află multe ore de cercetare.
11. Cum gestionezi situațiile în care apar hateri – te-ai confruntat cu așa ceva?
Ohho, și încă câți. Pe canalul de Youtube recunosc, nu prea dar ma refer la haterii din viața de zi cu zi. Filozofia mea de viață e că nu trebuie să te placă toată lumea și că ai cu atât mai multi hateri cu cât ești mai bun. La început mă suparăm, ba chiar plângeam, acum însa încep să devin imună 🙂
12. Poți oferi câteva ponturi utile pentru o mamă, pentru a ieși din zona de confort și a expune public aspecte ale vieții personale pe vlog?
Când am început sa fac vlogul, o buna prietena de-a mea m-a întrebat cum pot sa fac asta, sa îmi expun viața atât de mult. Să vorbești deschis despre ceea ce ți se întâmplă te ajută să te descarci, să afli soluții la problemele tale, să descoperi că nu ești singura care trece prin acele lucruri. Mie mi-a fost ceva mai ușor pentru că sunt actriță și în orice rol am avut de jucat am adus în fața spectatorilor și o bucată din mine. Singura diferență e că aici nu joc nici un rol. Și mă bucur mult când vine câte o mămică la mine și îmi mulțumește pentru că a învățat câte ceva de la mine. E un sentiment minunat.
13. Având în vedere că faci atât de multe lucruri, cum reușești să îmbini businessul și toate proiectele cu viața de familie?
Toate proiectele mele implică și familia așa că oricât de greu ar fi uneori, e de fapt extraordinar pentru suntem mereu împreună.
14. Cum arata rutina ta zilnică?
Am început să râd când am citit întrebarea pentru că la mine nu există cuvântul „rutină”. O rutină nu ține mai mult de o luna-două, oricât aș încerca. Viața de antreprenor e ca un montagne russe . Când crezi că lucrurile se liniștesc, pregătește-te că vine sigur o surpriza!
15. Care este cartea/cărțile preferate pe care le recomanzi unei mame care vrea să intre în lumea antreprenoriatului?
Dat fiind faptul că vorbim de mame, le recomand în primul rând “Parenting pozitiv” de Rebecca Eanes. Antreprenoriatul nu e asa ușor cum pare, e mult mai greu decât a avea un job. Mi s-a întâmplat de exemplu să apară clienți în timp ce copiii au o criza de plâns și să fiu și în mijlocul unei discuții în contradictorii cu Alex. Cred ca înainte să te apuci de antreprenoriat trebuie să ai o familie fericita, liniștită, în care știi cum să comunici eficient cu copiii și în care relația de cuplu e suficient de matura cât sa facă față problemelor de ordin profesional.
16. Dacă ar fi să ajuți o mămică să urmeze pașii urmați de tine la început, care sunt primii pași și resursele de care ar avea nevoie ca sa înceapă?
Nu cred ca pot face o listă cu pașii pe care îi are de urmat însă pot să îi dau câteva sfaturi :
- Problemele de la firmă s-au încheiat când ai intrat în casă.
- Nu trebuie să ai prea multă încredere în oameni, de multe ori cei mai drăguți sunt de fapt cei care te vor surprinde cel mai tare.
- Nu deschide un bussines împreună cu un prieten și nici nu angaja prieteni.
- Nu renunța. Într-un bussines ai perioade foarte grele, când simți că nimic nu e la locul lui, că toată lumea e împotriva ta. Perioade când financiar ești la pământ, antreprenoriatul nu îți asigură o constantă.
- Înainte sa te apuci de bussines , trebuie să îți asumi că e nevoie să faci sacrificii, că vor fi zile când nu vei avea timp de copiii, că vei lucra 7 din 7, 25 din 24 🙂 . Dacă îți dorești liniște și siguranța, i-ați un job.
17. Cine sunt oamenii care te-au inspirat sau care te inspiră în viața de zi cu zi? Ai un anume mentor în ceea ce faci sau care te ghidează în activitatea ta?
Soțul meu, clar. El m-a ajutat să am mai multă încredere în mine, el e susținătorul meu numărul 1, el e cel care ia lucrurile așa cum vin și găsește soluții punctuale cu calm, fără să se panicheze. Eu mai întâi mă panichez, fac ca locomotiva și abia apoi încep să gândesc 🙂
18. Cum arată un clasament de profitabilitate al proiectelor tale și care este activitatea cea mai rentabilă?
Activitățile se susțin una pe cealaltă iar momentan, în ceea ce privește profitul, acesta îl reinvestim pana la ultimul ban așa că……
19. Care este visul tău pe care ți l-ai dori sa îl vezi împlinit dacă ai avea resurse nelimitate de bani și de timp?
Sa vad La Iris în toată lumea.
20. Care este motto-ul tău? Sau lasă-ne câteva cuvinte care sa inspire mămicile la început de drum.
Motto-ul meu l-am descoperit de curând la un psiholog : Așa și? E fraza care mă ajută să trec peste toate problemele apărute în firmă și în viața personală, peste toate piedicile care mi se pun, să văd viața așa cum e ea: pe cât de simplă, pe atât de frumoasă
21 Date de contact unde te găsim?
Ma găsiți pe https://www.facebook.com/petrescu.liana, pe instagram cu Familiștii, pe Youtube tot cu Familistii , pe www.lairis.ro, www.petrecerifantastice.ro pe www.lairis.ro și pe www.petrecerifantastice.ro