Diana Trascu – Cum să-ți transformi pasiunile într-o sursă de venit și cum poți fi plătit să călătorești

Diana Trascu
Spread the love

Într-un articol anterior lansam o invitație pentru mamele antreprenor de a răspunde unui interviu online și implicit de a-și promova gratuit afacerea, oferind astfel un exemplu și un model de bună practică altor mămici aflate la început de drum. În calitate de owner mameindependente.ro am decis să fiu prima care sparge gheața, răzpunzând la seria de întrebări pe care le-am pregatit. Pentru orice întrebări, nu ezitați să mă contactați – aveți tot în acest articol și calea către datele mele de contact.

1. Cine ești și care este pe scurt povestea ta?

Numele meu e Diana Trascu, am 35 de ani, sunt căsătorită și sunt mămica unui băiețel minunat, Cezar Alexandru, care în momentul în care scriu acest articol are aproape 8 luni.

În prezent locuiesc în București de 12 ani și mă consider norocoasă pentru că am trei locuri care pentru mine reprezinta “acasă”. “Acasă” în prezent este în București; la origine sunt însa din Suceava – locul în care m-am născut și am locuit până la terminarea liceului. Ulterior m-am mutat în Iași – locul unde am petrecut cei mai frumoși ani de studenție și unde am făcut 4 ani de voluntariat în domeniul ONG.

Ca și background profesional general – domeniul meu de formare și de experiența este în zona de Marketing, Project & Program Management, Business Development & Business Operations.

2. Ce pasiuni ai?

  • Călătoriile – cele în care te plimbi mult, vizitezi locuri frumoase, descoperi povești, experimentezi lucruri noi, cunoști oameni care te încarcă de voie bună și vibrează la același nivel de entuziasm și energie pozitivă. Nu sunt fan vacanțe în care mergi la mare, stai cu burta la soare și atât.
  • Dezvoltarea personală – îmi place să citesc cărți și să particip la traininguri care îmi ridica energia, îmi aduc noi cunoștințe și mă ajută să devin o versiune din ce în ce mai buna a mea. La fel de mult îmi place să dau mai departe ceea ce am învățat, pentru a aduce o schimbare pozitivă în viața la foarte multe alte persoane.
  • Poveștile și filmele cu super eroi – sunt o cinefilă înrăita și nu ratez nicio apariție bună de la cinema și mai nou nici de pe Netflix sau HBOGO 😛

3. Ce studii ai la baza formării tale?

Facultatea în Iași – Economie și Administrarea Afacerilor, cu specializare pe Administrație Publică  la Universitatea Al.I.Cuza. Un master la ASE pe Marketing și Relații Publice și un master pe Project Management la SNSPA. Foarte multe certificări acreditate în domeniile care m-au pasionat și mă pasionează în continuare (Resurse Umane, Formator, Antreprenoriat, Managementul proiectelor, etc).

Peste 15000$ investiți în cursuri de dezvoltare personală în țară și în străinătate până în prezent. Investesc continuu în dezvoltarea mea personală.

4. Ce faci acum?

În paralel cu creșterea copilului meu, lucrez la doua proiecte de suflet. Practic am găsit o modalitate care să îmi aducă bucurie și împlinire sufletească făcând ceea ce îmi place, dând mai departe know-how-ul adunat pe parcursul experienței mele și al programelor de dezvoltare personală la care am participat, aducând valoare și ajutând alte persoane să își îndeplinească visele.

Primul este un concept de business din industria turismului – un club internațional de lifestyle și călătorii, prin intermediul căruia membrii se bucură de experiențe VIP de vacanțe, dezvoltare personala și o comunitate de excepție. Acesta este un model de business online, la care am început să lucrez în urmă cu aproape 5 ani, în paralel cu jobul meu. Datorită acestuia m-am bucurat până în prezent de 26 de vacanțe, m-am înconjurat de un mediu de oameni de înaltă calitate, interesați de creștere și dezvoltare în toate planurile vieții, la fel ca și mine. Tot datorită acestuia mi-am acordat șansa de a participa la multe programe de dezvoltare personală absolut fabuloase, atât în țară cât și în străinătate, menite să ajute în a evolua în toate planurile vieții.

Al doilea este un proiect la care visez înca din perioada în care eram însărcinată, platforma www.mameindependente.ro . Prin intermediul acesteia vreau să contribui la dezvoltarea altor mămici care își doresc mai multa împlinire în viața lor din punct de vedere personal și profesional, punând la dispoziția acestora informații utile din cunoștințele și experiența mea personala. Totodată îmi propun să contribui la promovarea modelelor de succes – implicit a mamelor care au avut curaj să înceapă ceva pe cont propriu, indiferent că e vorba de freelancing, de un proiect part time sau de un business personal.

5. Cum au arătat pașii carierei tale înainte de a face ce faci acum?

Ultimii 12 ani i-am petrecut lucrând pe poziții de conducere – marketing, proiecte și programe, business operations în companii diferite.

Cel mai lung job a fost de 8 ani și jumătate într-o organizație internațională în care am avut șansa să cresc și să mă dezvolt foarte mult, pornind de la o poziție de specialist în Marketing, avansând după numai 3 luni de zile ca Director de Programe și ulterior, ajungând sa coordonez activitatea operațională a filialei din Romania, ca și General Operations Manager. A fost un job care mi-a plăcut enorm ca și activitate, în care am dezvoltat și coordonat proiecte pe piața tinerilor și în mediul educațional, în care am dezvoltat campanii de marketing, PR sau employer branding pentru companiile interesate să se promoveze pe această nișă, în care am făcut mult networking, extinzând astfel portofoliul de clienți și de parteneri, și în care – nu în ultimul rând – mi-am dezvoltat multe abilități manageriale.

Deși profesional eram foarte ok, în momentul în care am ajuns la vârsta de 30 de ani, am început să simt că în plan personal aveam nevoie de o schimbare majoră. Aveam nevoie de un reset, chiar dacă acesta implica să fac niște alegeri inconfortabile, să răspund unor noi provocări inclusiv în plan profesional. Am început astfel să explorez noi domenii, lucrând o perioadă într-o companie în domeniul consultanței educaționale pentru studii în străinătate. Ulterior, înainte de apariția copilului meu, lucram ca Director de Marketing într-o companie din domeniul horeca din București.

În paralel, pornind de la pasiunile mele, am decis să dezvolt proiecte personale în afara joburilor, fiind tot mai interesată de dezvoltarea de surse de venit pasive. M-am focusat astfel pe zona de turism, dezvoltare personală, educație financiară, marketing online și network marketing, găsind o modalitate foarte interesantă de a le îmbina.

6. Ce te-a motivat să lucrezi pe cont propriu și cand ai luat decizia de a face primii pași?

Mi-am dorit foarte mult independența financiară pe care niciun job clasic, oricât de complex ar fi, nu o poate oferi. În alte cuvinte, mi-am dorit un plan B pe lângă jobul principal, care să îmi ofere extra venituri, să pot achita creditul la casa mai devreme.

Am luat decizia de a face primii pași acum 5 ani, moment în care simțeam că am nevoie de o schimbare în viața mea. Nu știu dacă a fost “criza vârstei” de 30 ani, sau pur și simplu nevoia de mai mult. Cert e că eram într-o căutare, îmi doream să cresc la un nou nivel în viața mea. Voiam să călătoresc mai mult, simțeam că nu câștig suficient pentru nevoile mele, pentru a acoperi datoriile, creditul la casă pe 30 de ani. Până la momentul respectiv, în ultimii 8 ani de zile avusesem un singur concediu de două săptămâni – în perioada în care îmi organizasem nunta. Deși eram ok din punct de vedere profesional, aveam senzația că nu realizasem suficient de multe lucruri până atunci, că timpul a trecut prea repede iar eu parcă stăteam pe loc în raport cu visurile și cu aspirațiile mele.

7. Care este cartea/cărțile preferate pe care le recomanzi unei mame care își dorește o schimbare și vrea să intre în lumea antreprenoriatului și să lucreze pe cont propriu?

“Ești ceea ce gândești” – Wayne Dyer; “Poți să-ți vindeci viața” – Louise Hey; “Magia” – Rhonda Byrne;
“Secretele celor trei maeștri ai succesului pentru a-ți schimba viața” – Napoleon Hill, Dale Carnegie și Joseph Murphy;
“De la idee la bani” – Napoleon Hill; „Secretele minții de Milionar” – T. Harv Eker;
“Șlefuitorul de diamante” și “Karma Iubirii” – Geshe Michael Roche

8. Cum a aparut ideea businessului tău?

În ceea ce privește businessul în domeniul turismului – nu am reinventat roata. Am primit o invitație la o cafea de la un colaborator mai vechi care mi-a propus un nou proiect. El avea deja rețeta, investiția inițială era mică, eu trebuia doar să fiu deschisă să învăț să implementez un sistem generator de venituri pasive, pe care astăzi îl folosesc cu succes.

În ceea ce privește proiectul mameindependente.ro  – mă gândesc la el încă din perioada în care eram însărcinată. Dupa ce am citit “Șlefuitorul de diamante” și “Karma Iubirii” am realizat că atunci când ajuți alte persoane să câștige ceva, plantezi la rândul tău semințe pozitive în viața ta. Am simțit astfel că am multe de oferit și că pot contribui la a ajuta alte mămici să devină independente din punct de vedere financiar, personal, relațional și nu numai.

9. Cat ai investit la început?

În mod normal te aștepți de la un business sau un proiect de mare amploare să te coste foarte mult la început ca și investiție. Avantajul în online e ca uneori nu ai nevoie de spații comerciale și stocuri, însă resursa de timp e mai valoroasă decât cheltuielile materiale. Așa a fost și în cazul meu. Din punct de vedere financiar, în ambele proiecte am început cu o investiție financiară de aproximativ 100$, însă am dedicat foarte mult timp și efort în dezvoltarea acestora. În plus, am investit mult în mine, în timpul alocat fiecărui training de formare la care am participat, fiecărei cărți citite în domeniu. Legat de businessul în turism am privit vacanțele mele inițiale ca fiind o investiție. Cât de tare sună asta, nu-i așa? Cum este să investești în businessul tău făcând ceva pentru tine, ceva care îți face o deosebită plăcere, ceva care nu e o cheltuială pe care să o faci cu emoție gândindu-te că dacă businessul nu va funcționa? În alte cuvinte, am investit și am valorificat timpul liber pe care alții preferă să îl piardă dând like sau postându-și frustrările pe toate rețelele sociale, la grătare, petreceri sau pur și simplu nefăcând nimic care să fie productiv.

10. Dacă ar fi să ajuți o mămică să urmeze pașii urmați de tine la început, care sunt primii pași și resursele de care ar avea nevoie ca să înceapă?

Primul pas: Fii deschisă și caută să te înconjori cu oameni care au ceea ce îți dorești tu – stilul de viață visat, rezultatele profesionale, nivelul de dezvoltare dorit. Dacă nu știi cum să ajungi la persoanele respective, atunci identifică mediul potrivit sau o comunitate în care să obții contact apropiat cu ele, unde să poți face schimb de experiența și unde să rămâi conectată.

Se spune ca ești media oamenilor cu care te înconjori. Prin urmare încurajez mămicile să ia contact cu alte mămici care au deja ceea ce își doresc ele pentru a putea beneficia de inspirație și pentru a putea fi ghidate în a obține același lucru.

Al doilea pas: Participă la traininguri de dezvoltare personală și citește cât mai multe cărți în direcția în care simți că ai nevoie să te dezvolți.

Al treilea pas: Definește-ți clar obiectivul. Unde vrei să ajungi?

Al patrulea pas: Fă un plan de acțiune și dă-i bătaie! Dacă stai prea mult timp pe loc, orice idee pe care o ai în cap va rămâne doar la stadiul de idee iar tu nu vei evolua deloc.

Resursele: diferă de la caz la caz, în funcție de modelul de business sau proiectul pe care alegi să îl implementezi. Nu subestima sau supraestima investiția. E clar că dacă vrei să deschizi un restaurant vei avea nevoie de o investiție mai mare. Sunt de părere însă că poți face un business de milioane chiar și cu o investiție mică de numai 100$. Exista cazuri concrete de oameni de succes care au dovedit-o. Dar dacă ai avea la dispoziție o sumă mai mare? Cât ai fi dispusă sa investești în succesul tău, în mintea ta, în transformarea ta ca om și evoluția ta ca persoană? Uneori suntem dispuși să dăm oricât de mulți bani pentru a ajuta o persoana iubită aflată în impas, însă punem prea puțină valoare pe noi. De aceea propun și un al cincilea pas: pune valoare pe tine, investește în creșterea și în evoluția ta.

 11. Care a fost cea mai mare provocare a ta?

Să renunț la jobul în compania în care am lucrat 8 ani și jumate. Nu a fost deloc o alegere confortabilă, nici din punct de vedere financiar, nici emoțional – mă legasem foarte mult de activitatea respectivă.

12. Cum arată rutina ta zilnica?

Am un set de ritualuri zilnice printre care: efectuarea unei liste cu lucrurile pentru care sunt recunoscătoare, minim 10 pagini citite dintr-o carte, ascultarea unui audio motivațional, muzică energizantă, etc.

13. Cum îmbini proiectele tale cu viața de familie?

Întrucât am un bebe mic, lucrez de multe ori atunci când el doarme sau în timpul în care este treaz și liniștit.

14. Care este visul tău pe care ți l-ai dori să îl vezi împlinit dacă ai avea resurse nelimitate de bani și de timp?

Să călătoresc în toată lumea. Să ofer copilului meu o educație la o instituție de prestigiu din străinătate și să pot să îl trimit în orice tabără educațională pe care și-ar dori-o. Să reinvestesc o parte din resurse în diferite alte proiecte de suflet.

15. Care este motto-ul tău? Sau lasă-ne cateva cuvinte care să inspire mămicile la început de drum

“Succesul înseamnă a continua când ceilalți renunță!” (Alvin Sprecht)

Dacă și tu îți dorești o schimbare pozitivă în viața ta, dacă vrei o viață mult mai buna pentru familia ta, pentru copilul tău, îndrăznește să schimbi ceva în ceea ce faci! Lucrurile nu se schimbă dacă rămâi în zona de confort și faci aceleași lucruri zi de zi. Iar dacă nu știi de unde să începi – contactează-mă. Pot oferi câteva tipsuri foarte bune.

16. Date de contact unde te găsim?

Telefon: 0724334554

Facebook: https://www.facebook.com/dianagospodaru

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/dianatrascu/

Website: http://www.mameindependente.ro/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/lovethej/mameindependente.ro/wp-includes/functions.php on line 4350