Hobby vs Job: Faci ceea ce iubești cu adevarat?

Spread the love

Citim de multe ori în presă sau online despre oameni care au reușit să își transforme hobby-urile în surse de venit. Sunt fascinanți, îi admirăm, dar cu toate astea foarte puțini au curajul să îi urmeze și să iasă din zona de comfort pentru a putea spune „Și eu pot face asta!”

Simți că și tu ești în această situație? Multe persoane spun că își doresc o schimbare și că și-ar dori mai mult în viața lor, însă nu reușesc să vadă o cale realizabilă pentru a ajunge acolo, de frică să nu piardă ceea ce au.

“Jobul tau îți va umple o mare parte din viață și singura cale să fii mulțumit este să faci ceea ce tu crezi că este important. Si singura cale să faci ceva important este să iubești ceea ce faci. Dacă nu ai descoperit încă acel job, continuă să-l cauți. Nu te așeza liniștit. Inima îți va spune când îl vei găsi. Și, precum o relație frumoasă, va deveni din ce în ce mai bine pe măsură ce anii vor trece. Deci caută până cand vei găsi. Nu te plafona”

Steve Jobs – Discurs ținut la Universitatea Stanford, iunie 2005

Dacă vrei cu adevărat să faci o schimbare, atunci iată o serie de întrebări pe care să ți le pui și la care să îți așterni răspunsurile pe hârtie, cât de sincer posibil. E un exercițiu extraordinar de bun pe care – dacă îl faci fiind cât mai sinceră tu cu tine – poți găsi răspunsurile de care ai nevoie ca să îți dai seama daca faci ceea ce iubești cu adevărat.

  1. Ce anume ți-ar plăcea să faci cu timpul pe care îl dedici jobului sau afacerii tale, dacă ai avea toate resursele necesare pentru a duce o viață bună și dacă ar fi să elimini din calea ta problema banilor, a facturilor lunare, a necesităților tale și ale familiei?
  2. Ai face tot ceea ce faci acum dacă nu ai fi plătit pentru asta?
  3. Ce lucruri pe care nu le ai în prezent sunt importante pentru tine și ți le dorești mai mult decât orice?
  4. Care este motivul pentru care nu ai deja aceste lucruri?
  5. Crezi că dacă vei face în continuare, în fiecare zi aceleași acțiuni pe care le-ai facut până acum, se va schimba ceva într-un an sau doi?
  6. Vrei să cauți în continuare scuze ca să justifici ceea ce nu poți să faci acum sau vrei să cauți soluții ca ceea ce îți dorești să ți se intample?

Poate că aceste întrebări nu sunt tocmai foarte confortabile. Simplul fapt că ți le pui reprezintă însă un pas înainte.

După ce ai reușit să îți pui răspunsurile pe hârtie, găsește un mediu propice în care să întâlnești persoane care au avut sau experimentează la rândul lor aceleași provocări, aceleași dileme. Conectează-te la evenimente sau la comunități unde poți să întâlnești genul acesta de persoane. Tot acolo vei găsi inclusiv oameni care să te inspire, care să îți dea curaj să faci încă un pas înainte.

Singurul mod prin care îți poți înfrânge frica de a începe este înfruntând-o. Începe cu primul pas: nu mai amâna și transformă-ți pasiunea în planul B. Lucrează la el în timpul liber – simplul fapt că dedici mai mult timp lucrând la ceea ce îți place îți va da energie. Rămâi conectată cu persoane care fac acest lucru – suportul de grup contează enorm. Rezultatele poate nu vin imediat, dar vin și încetul cu încetul vei vedea cum planul tau B se poate transforma în planul A.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/lovethej/mameindependente.ro/wp-includes/functions.php on line 4350