Cum să transformi obsesia pentru cumpărături într-un business – cu Alexandra Turi-Damian

Spread the love

Am cunoscut-o pe Alexandra un eveniment de networking și ideea ei de business mi-a plăcut maxim. De ce? Pentru că m-am regăsit în pielea shopaholic-ului care – de când cu mămicia – a redus ședințele de cumpărături din mall în favoarea online-ului. Dar la a-mi transforma obsesia de shopping într-un business chiar nu mă gândisem. Interviul de azi este despre povestea ei și tipsuri utile oricărei mămici antreprenor.

1. Cine ești și care este pe scurt povestea ta?
Numele meu este Alexandra Turi-Damian, am 30 de ani și dețin două afaceri : o societate de contabilitate, Golden Accounting Experts și un magazin online de cadouri, Shopaholic`s Universe.

2. Ce pasiuni ai?
Îmi place foarte mult să călătoresc, să citesc, să învăț lucruri noi și nu în ultimul rând, să fac cumpărături.

3. Ce studii ai la baza formării tale?
Am absolvit ”Liceul Economic Virgil Madgearu” din București și apoi am finalizat cursurile ”Academiei de Studii Economice” – specialitatea ”Contabilitate și Informatică de Gestiune”

4. Ce faci acum?
În prezent mă implic direct în ambele afaceri.
Shopaholics Universe este un univers al dependenților de cumpărături, un magazin online de cadouri și poate ghidul potrivit pentru cei ce caută un cadou. Ideea Shopaholics Universe a venit ca o soluție la obsesia mea pentru cumpărături. Cumpăram pentru mine foarte multe lucruri și apoi realizam că rămâneau aruncate într-un colț al casei fără să le folosesc. Un alt motiv pentru care m-am hotărât să încep o astfel de afacere a fost faptul că întotdeauna mi-am dorit să ofer cadouri interesante, care să îi surprindă plăcut pe sărbătoriți, însă ideea perfectă pentru cadou venea mereu mult prea tarziu.
În acest univers pot fi găsite atât produse „made in RO”, cât și produse fabricate în afara țării. Gama de produse este în continuă creștere iar cei ce sunt în căutare de cadouri pot găsi pe site jocuri, jucării, obiecte de decor, cadouri amuzante și multe altele.
Consider că cele 2 afaceri pe care le am – magazinul online de cadouri și societatea de contabilitate – merg foarte bine împreună, se completează, pentru că un antreprenor trebuie să fie mereu informat cu privire la schimbările legislative și în același timp trebuie să învețe să își gestioneze munca astfel încât să aibă rezultate pozitive.

5. Cum au aratat pașii carierei tale înainte de a face ce faci acum?
În timpul liceului m-am angajat într-o firma de contabilitate, împotriva voinței părinților mei care doreau să mă concentrez pe studii. În timpul facultății și până să intru în concediu de creștere al copilului am avut și alte joburi în departamente economice, unul dintre ele la un renumit designer vestimentar român, Maria Lucia Hohan.
Consider că toata experiența acumulată la aceste joburi și oamenii pe care i-am întâlnit m-au ajutat să ajung unde sunt azi și mi-au dat curaj să pornesc ceva pe cont propriu. Nu cred că aș fi pornit pe acest drum fără această experiență financiară.

6. Ce te-a motivat să devii antreprenoare și când ai luat decizia de a începe primii pași?
După ce am născut, m-am hotărât să nu mă mai întorc la job. O perioadă, înainte de a naște, am mers în paralel cu jobul și propria societate de contabilitate. Îmi era teamă să las din mână un job sigur pentru a mă arunca în brațele antreprenoriatului. Apoi am considerat că această pauză este momentul potrivit pentru a mă desprinde de statutul de angajat.

7. Care este cartea/cărțile preferate pe care le recomanzi unei mame care își dorește o schimbare și vrea să intre în lumea antreprenoriatului/să lucreze pe cont propriu?
Le recomand mamelor să citeasca cartea lui Marius Ghenea – „Antreprenoriat – drumul de la idei către oportunități și succes în afaceri”. Marius Ghenea este omul care vorbește din experiență și de la care sigur ai ce învăța.

8. Cum a apărut ideea businessului tău?
Ideea Shopaholic`s Universe a venit ca o soluție la obsesia mea pentru cumpărături.
Faptul că „timpul liber” era ocupat mai nou cu activități necesare vieții de familie iar „incursiunile” în magazine deveniseră vise, m-am reorientat către shopping-ul online. Shopping care nu se mai oprea. „Shopaholic’s Universe” este „tratamentul” meu și visul pe care îl aveam în subconștient de mică.

9. Cat ai investit la început?
În societatea de contabilitate, având în vedere că este o afacere de prestări servicii, am facut investiții minime: cheltuieli legate de înmatricularea societății, taxele la Corpul Experților Contabili și alte cheltuieli.
În magazinul de cadouri am investit mult mai mult, având în vedere că vorbim de stocuri, promovare în mediul online, servicii de webdesign și multe altele. Nu pot da o cifră exactă întrucât pot spune că încă nu am terminat de investit în „început”.

10. Dacă ar fi să ajuți o mămică să urmeze pașii urmați de tine la început, care sunt primii pași și resursele de care ar avea nevoie ca să înceapă?
În primul rând aș sfătui-o să analizeze foarte bine toate aspectele afacerii. De preferat ar fi să aibă experiență în domeniul în care vrea să înceapă o afacere. Cursurile de dezvoltare persoanală sunt și ele un aspect important din punctul meu de vedere.
Aș mai preciza un lucru important. Am auzit odată o vorbă care mi-a plăcut foarte mult: învață să delegi și să îți organizezi timpul astfel încât să poți lucra „la afacere”, nu „în afacere”. De ce consider că există un adevăr în această afirmație? Pentru că mă regăsesc lucrând „în afacere” de teama delegării (nimeni nu face lucrurile mai bine decât mine), iar acest lucru mă ține pe loc. Nu poți crește o afacere dacă rămâi în interiorul acesteia ca și executant sau ca un control-freak care va găsi întotdeauna ceva „de reparat” la munca echipei.
Sunt de părere că există și multe lucruri frumoase în a fi antreprenor. În primul rând ideea de a vedea crescând o afacere, de a rezolva probleme din domenii diferite și de a învăța lucruri noi îti poate oferi o satisfacție enormă.

11. Care a fost cea mai mare provocare a ta?
Pot spune că singurul lucru pe care îl regret este timpul pierdut în anii de studii (liceu, facultate), unde consider că sistemul de învățământ de stat nu este construit astfel încât să ofere o perspectivă corectă de viitor pentru persoanele cu abilități și dorințe antreprenoriale. Astfel, acum la 30 de ani încep să mă lovesc de diferite probleme, cum ar fi lipsa anumitor informații pe care încerc să le acumulez investind timp și bani în cursuri de specialitate și pe care aș fi preferat să le fi obținut în trecut. Consider acest lucru o provocare pentru mine deoarece trebuie să îmi gestionez programul astfel încat să pot aloca timp și pentru așa ceva.

12. Cum arată rutina ta zilnică?
Dimineața începe între 7 și 8, în funcție de ora la care mă trezește băiețelul meu. Îmi place să dorm (8 ore/noapte, nu mai mult) așa că sunt fericită că nu trebuie să îmi pun ceasul să sune știind că pot începe lucrul la ce oră vreau. Luam micul dejun, ne jucam puțin iar apoi mă apuc de muncă. Depinde foarte mult de ce am de facut. Sunt zile în care lucrez 8-9 ore dar am și zile în care lucrez 4 ore. Chiar dacă la jobul de “antreprenor” lucrez mai mult decât la un job normal de 8 ore, faptul că îmi pot organiza timpul așa cum vreau, este un vis devenit realitate.
Seara o petrec în familie.

13. Cum îmbini businessul cu viața de familie?
Încerc să mențin un echilibru între munca și viața personală. Pentru mine este esențial acest lucru. Eu sunt balanța, probabil de aceea :))
Pe lângă faptul că iubesc munca și familia, sunt o fire sociabilă și încerc să îmi fac timp și pentru întâlnirile cu prietenii.
Mă ajută faptul că ambele perechi de bunici locuiesc în București iar soțul este și el implicat în creșterea copilului.

14. Care este visul tău pe care ți l-ai dori să îl vezi împlinit dacă ai avea resurse nelimitate de bani și de timp?
Dacă aș avea resurse nelimitate de timp și de bani le-aș folosi pentru familie, acțiuni caritabile și m-aș implica și în alte afaceri pentru care aș angaja experți de top cu ajutorul cărora să devin o femeie de afaceri de succes.

15. Care este motto-ul tău? Sau lasă-ne câteva cuvinte care să inspire mămicile aflate la început de drum
„Orice șut în fund e un pas înainte”
„Time is what we want most, but what we use worst” – (William Penn)
(Timpul este ceea ce ne dorim cel mai mult dar pe care din nefericire îl utilizăm în modul cel mai greșit)
You often feel tired, not because youțve done too much, but because you’ve done too little of what sparks a light in you. ( De multe ori te simți obosit, nu pentru că ai făcut prea mult, ci pentru că ai făcut prea puțin din ceea ce stârnește o lumină în tine.)

16. Date de contact unde te gasim?
Shopaholic`s Universe SRLhttps://shopaholicsuniverse.ro/
Telefon: 0739.521.395
Email: office@shopaholicsuniverse.ro

Golden Accounting Experts SRL – Turi-Damian Alexandra
Telefon: 0724.936.284
Email: office@goldenaccounting.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/lovethej/mameindependente.ro/wp-includes/functions.php on line 4350